Izdvojeno:
Samo deset stanova u Dalmaciji kupljeno uz državnu potporu

Samo deset stanova u Dalmaciji kupljeno uz državnu potporu

U nepunih osam mjeseci (od 19. travnja do 31. prosinca 2010.) primjene Zakona o poticanju prodaje stanova, samo je 68 građana dobilo zajam prilikom kupnje stana u ukupnom iznosu od 10.633.331,75 kuna, što je tek trećina planom predviđenih 32,410 milijuna kuna državnih sredstava za 2010. godinu.

 

Riječ je o kreditnim sredstvima kojima Vlada RH želi pomoći potencijalnim kupcima za kupnju prvoga ili stana većeg od onog što ga već koriste, pod posebno propisanim uvjetima i u ograničenim iznosima. Unatoč velikim očekivanjima Vlade, prije svih premijerke Jadranke Kosor, podstanari nisu nagrnuli u prostore APN-a, planirana sredstva nisu iskorištena, ali će razlika ostati na raspolaganju u ovoj godini.

Prema podacima Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) 525 građana interesiralo se za Vladine kredite, a zahtjev je podnio 101, dakle, niti svaki peti. Prijaviti se nije, međutim, značilo i automatski dobiti zajam, pa ih je odobreno 68, tri su u rješavanju, 24 odbijena, a šest podnositelja je odustalo od zahtjeva. Najveći broj pristiglih zahtjeva (34) je iz Zagreba, s tim da su 24 pozitivno riješena.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji svih devet zahtjeva podneseno je za kupnju stana u Metkoviću i svih devet je odobreno. U splitsko-dalmatinskoj županiji su bili manje uspješni, od ukupno tri zahtjeva (po jedan u Splitu, Sinju i Supetru), zajam je dobio samo kupac stana u Splitu. U Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji zabilježen je po jedan zahtjev, a i oni su odbijeni. Najčešći razlog odbijanju zahtjeva (u 20 od 24 slučaja) je što prodavatelji stana nisu imali suglasnost za započinjanje obavljanja djelatnosti građenja.

Ostali razlozi su što su zgrade u kojoj je kupljen stan naknadno dobile uporabnu dozvolu (dva slučaja), u jednom slučaju je stan kupljen prije ovog Zakona, te u jednom što stan nije kupljen izravno od izvođača radova. Iz razloga odbijanja zahtjeva iščitavaju se neki od uvjeta za dobivanje zajma kojim bi se građanima olakšala kupnja stana (stan mora biti u zgradi s uporabnom dozvolom, izvođač mora imati suglasnost za započinjanje obavljanja djelatnosti građenja-licencija).

Osim toga, izvođač ne smije spadati u one neodgovorne koji do 1. srpnja 2008. nisu podmirili obveze prema državi (porez, prirez, doprinosi). Od ostalih uvjeta valja naglasiti da cijena kvadrata kupljenog stana ne može biti veća od 1600 eura. Zajam se, inače, odobrava na rok otplate do 30 godina, uz kamatnu stopu od pet posto i mogućnost počeka (u okviru ovih 30 godina, najduže 20 godina) s kamatnom stopom od dva posto. Kamatne stope su nepromjenljive.

 

Zajam i cijena kvadrata

Iznos zajma koji se odobrava u pojedinom slučaju ovisi o cijeni četvornog metra stana u eurima za čiju se kupnju zajam odobrava, a ne može biti veći od:
– 300 eura/m2 stana čija je cijena manja ili jednaka 1000 eura/m2
– 250 eura/m2 stana čija je cijena od 1001 eura do 1150 eura/m2
– 200 eura/m2 stana čija je cijena od 1151 eura do 1300 eura/m2
– 150 eura/m2 stana čija je cijena od 1301 eura do 1450 eura/m2
– 100 eura/m2 stana čija je cijena od 1451 eura do 1600 eura/m2
Napomena: cijene stana su iskazane bez poreza na dodanu vrijednost.

Donosi: SD

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top