Izdvojeno:
Zbog karata od 106 kuna Sisak studentima ukinuo subvenciju

Zbog karata od 106 kuna Sisak studentima ukinuo subvenciju

Imaju li studenti, koji svakodnevno iz Siska putuju na zagrebačke fakultete, ove godine 1130 kuna viška u novčaniku? Ako nemaju, vrijeme je da ih nađu s obzirom na to da je Grad Sisak ukinuo subvenciju prijevoza u 2010./2011.

 

Budućem akademskom građaninu cijena mjesečne karte za vlak je 452 kune, a uz županijsku subvenciju iznos se prepolovio na 226 kuna. Uz dodatnu gradsku pomoć od 25 posto studenti su se do sada vozili čitav mjesec za malo više od 100 kuna. No, vladajući i dalje “udaraju” na standard građana i mladih. Oko pola milijuna kuna izdvajalo se iz proračuna od 2006. za oko 380 korisnika, sve do sada. Tako je početak ove godine za putnike bio najskuplji.

– Znam već neko vrijeme da od Grada nema ništa i pomirio sam se s tim. Kartu sam, inače, plaćao 106 kuna, a evo, ovaj mjesec čak 427 kuna, jer od Županije subvencija vrijedi tek od listopada. Četiri godine studiram i putujem – kaže 23-godišnji “ferovac” Goran. Više optimizma nema ni Ivan Kefurt.

– Za početak ću putovati. Javit ću se za subvenciju s kojom će mi cijena, u odnosu na onu autobusnu, biti prihvatljiva. Što se tiče odluke Grada, mi na to, nažalost, ne možemo utjecati – kaže 20-godišnji Ivan. No, čemu još jedan udarac, pitaju Siščani. Naime, 250.000 kuna za održavanje zelenih površina, kojima je taj novac prijeko potreban, 140.000 kuna za zimsku službu, čiji nepredvidljivi izdaci uvijek zahtijevaju više, te 160.000 kuna za održavanje nerazvrstanih cesta, u katastrofalnom stanju, prebačeno je iz komunalnog u društveni odjel. Ukupna svota od oko pola milijuna kuna dat će se tek kao dio sredstava potrebnih za uređenje pomoćnog igrališta Segeste. Dakle, za umjetnu travu nije kriza, dok za uređenje grada i cesta, javnu rasvjetu te studentski prijevoz jest.

– Ugovor s Hrvatskim željeznicama trajao je do 30. lipnja i nismo ga produžili. Razmatramo nastavak subvencioniranja studentskog prijevoza, sukladno mogućnostima proračuna – kaže pročelnica Irma Matanović.

I Grad Kutina ukinuo je subvencije studentima, ali tako što je povećao one za prijevoz učenika srednjih škola sa 20 na 40 posto. Županija je i ove godine osigurala 50-postotnu subvenciju sa 910.000 kuna, a lani je imala 525 korisnika. Petrinja subvencionira mjesečnu autobusnu kartu studentima sa 53 kune, a za oko 30 korisnika osigurano je 15.000 kuna.

– Za učenički i studentski prijevoz Novska daje 376.000 kuna, 50 posto subvencija za vlak i 30 posto autobus. Prijavilo se 135 korisnika – kaže pročelnica Sonja Marohnić Horvat.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top