Izdvojeno:
Još jedna prevara u nizu, kako se zaštititi?

Još jedna prevara u nizu, kako se zaštititi?

Legalizacija 150 tisuća bespravno sagrađenih zgrada mogla bi zapeti na broju parkirališnih mjesta uz zgrade i vatrogasnim prolazima. Krivi su investitori koju su, primjerice, dobili dozvolu za četiri stana, a sagradili ih osam.

Vlada je ovo ljeto donijela zakon o legalizaciji i odredila kraj iduće godine kao krajnji rok do kada svi vlasnici trebaju predati zahtjev za ozakonjenje nezakonito sagrađenih zgrada. Službenici lokalne samouprave, zaduženi za provedbu zakona,upozoravaju da unatoč dobroj volji zakonodavca mnoge zgrade neće dobiti “papire”, ako se ne ublaže kriteriji za specifične situacije.

A takvih specifičnih slučajeva, čini se, nije malo. U Zagrebu bi mogla zapeti legalizacija svake druge zgrade sagrađene u razdoblju između 1990. i 2007., jer je u tom razdoblju kontrola bila slaba pa su investitori radili što su htjeli. Najčešće se događalo da su primjerice dobili dozvolu za četiri stana, a sagradili su ih osam.

Investitori nestali, žrtve vlasnici

“Neke od tih bespravno sagrađenih zgrada čak su i etažirane i vlasnici imaju vlasničke listove, ali to ne znači da prema zakonu ne mogu biti uklonjene. Stanovi su prodani, investitora više nema, a žrtve su sadašnji vlasnici tih stanova koji su već jednom prevareni jer ih sustav nije štitio”, kaže za Večernji list inženjerka građevine zadužena za provedbu zakona.

Novi zakon omogućuje legalizaciju građevina koje su u skladu s prostornim planom i građevina koje su sagrađene protivno prostornom planu, što se do sada nije moglo i što jest novost tog propisa. Inženjerka upozorava da za zgrade koju su izgrađene protivno planu treba ishoditi razne dozvole. Tako projektna dokumentacija obavezno ide na MUP i tamo se može ustanoviti da predmetna građevina ne zadovoljava propise iz domene zaštite od požara. Ide i na razmatranje u odjel za promet u gradskom uredu, gdje mogu ustanoviti da na parceli nema mogućnosti za osiguranje propisanog broja garažno-parkirališnih mjesta. U oba slučaja građevinu nije moguće legalizirati.

Zarobljeni u stanovima

Dozvole moraju dati i sva poduzeća – vodovod, elektra i kanalizacija, gdje ne bi trebalo biti problema.

No, ukoliko dokumentacija zbog strogih propisa “ne prođe” gradski prometni odjel i MUP, vlasnici stanova ostat će zarobljeni u svojim stanovima koje su pošteno platili – nekretninu neće moći prodati niti provoditi druge imovinsko-pravne radnje.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top