Izdvojeno:
U 2011. godini zabilježen dvoznamenkasti pad odobrenja za građenje. Izdana samo 862 odobrenja…

U 2011. godini zabilježen dvoznamenkasti pad odobrenja za građenje. Izdana samo 862 odobrenja…

U prosincu je, prema posljednjim podacima DZS-a, broj izdanih odobrenja za građenje zabilježio dvoznamenkasti pad na godišnjoj razini…

Tako je izdano 862 odobrenja što predstavlja pad od 11,5% u odnosu na prosinac 2010. godine. Razmjerno snažan pad na godišnjoj razini prvenstveno je posljedica snažnog pada broja izdanih odobrenja za građenje zgrada od 14,2% godišnje dok je kod ostalih građevina zabilježen rast od 3,4% godišnje.

Pad broja izdanih odobrenja za građenje zgrada direktno utječe na kretanje ukupnog broja izdanih odobrenja s obzirom da se 82,1% ukupno izdanih odobrenja odnosi na zgrade dok se 17,9% odnosi na ostale građevine. Uzmemo li u obzir vrstu građevina, 82,5% odobrenja izdano je za novogradnju dok je 17,5% izdano za rekonstrukcije. Na mjesečnoj razini broj izdanih odobrenja za građenje bilježi rast od 12,8% što je djelomično posljedica razmjerno snažnog pada spomenutog pokazatelja u mjesecu prije.

“Promatramo li cijelu 2011. godinu broj izdanih odobrenja za građenje bilježi prosječni pad od 4,8% kao posljedica pada broja odobrenja za gradnju zgrada od 4,8% i ostalih građevina od 5,2% godišnje. S obzirom na pad ovog pokazatelja, čije izdavanje prethodi svakoj gradnji, za očekivati je daljnje usporavanje u građevinskom sektoru i u ovoj godini. Tome će pridonijeti i očekivani nastavak usporavanja gospodarstva Hrvatske ali i rast nezaposlenosti koji pridonosi rastu pesimizma i nesigurnosti kod potencijalnih kupaca nekretnina”, objašnjavaju ovu statistiku RBA analitičari.

U prosincu je zabilježen pad u broju zaposlenih u građevinarstvu i to za 3,7% na godišnjoj razini dok je 1.180 zaposlenika prestalo raditi u ovom sektoru u odnosu na studeni (mjesečni pad od 1,42%). Tako je broj zaposlenih u građevinskom sektoru nastavio negativan niz 28 mjesec za redom. Iako promatrajući na godišnjoj razni stopa pada broja zaposlenika bilježi usporavanje, na mjesečnoj razini zabilježena stopa je najviša od prosinca 2010. godine. Najveći pad broja zaposlenih zabilježen je na gradnji zgrada (-7,2% godišnje) što je direktna posljedica smanjene stambene gradnje radi velikog pada potražnje.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top