Izdvojeno:
Hrvatska priča pri kupnji nekretnine “u zgradi žive sami”

Hrvatska priča pri kupnji nekretnine “u zgradi žive sami”

Mlada bjelovarska obitelj Batinić živi u jedinstvenim i nesvakidašnjim uvjetima. Naime, u nedovršenoj zgradi s 40 stanova i 9 poslovnih prostora, čija je izgradnja počela prije 20 godina, oni su jedini stanari. I nije im lako…

Dvadesetdevetogodišnji Tomislav, supruga Nikolina i sinovi, petipolgodišnji Mateo i trogodišnji Marko, jedini su stanari zgrade u Ulici Vlahe Paljetka 5 u Bjelovaru. Oni su ujedno i prvi i jedini stanari te zgrade nakon gotovo dva desetljeća otkad je počela njena gradnja.

‘Roh-bau’ stan kupio na licitaciji

Zgradu je počela graditi Tehnogradnja, nekad vodeća građevinska tvrtka u Bjelovaru, koja je završila u stečaju, a prethodno je pravo vlasništva nad zgradom zajedno sa svim obvezama prenijela na splitsku tvrtku Joli, kojoj je bila dužnik, piše Večernjak. Očajni kupci nikad dovršenih stanova krenuli su u pravnu bitku, no kalvarija je počela kada je i tvrtka Joli završila u stečaju.

Tako su Batinići naposlijetku prije pet-šest godina na jednoj od sudskih licitacija kupili svoj nedovršeni stan plativši ga oko 27.000 eura. “U tom trenutku činilo se da će se sve brzo raspetljati i ja sam zajedno sa svojom majkom odlučio kupiti stan u ‘roh-bau’ jer mu je cijena bila povoljna”, prepričao je Tomislav. Jedno vrijeme, kaže, ništa se nije događalo, a onda je nakon dvije godine zgradu preuzeo Beming, bjelovarska tvrtka koja se bavi održavanjem stambenih zgrada. Počela je naplata pričuve iz koje se trebalo financirati dovođenje zgrade u funkciju, priključci na infrastrukturu te uređenje okoliša i zajedničkih prostorija, stubišta i ostalog. No, nakon dvije godine ništa se nije dogodilo, pa je Tomislav odlučio uzeti stvar u svoje ruke.

Sam mijenjao crijepove na krovu, zatvarao prostore zbog pijanaca…

Uložio je 20.000 eura u uređenje stana, a vodu i kanalizaciju je uredno priključio u bjelovarskom Komunalcu, jer je imao uredne papire o vlasništvu. Zašto njegov primjer nisu slijedili i drugi vlasnici stanova (njih 20-tak), Tomislavu nije jasno, ali ističe da bi mu puno lakše bilo da u zgradi živi još netko jer ovako sve mora sam. Tako je Batinić morao sam na krovištu mijenjati dio crijepova, a zatvarao je i poslovne prostore u koje su zalazili pijanci i beskućnici. Srećom, dok zgrada propada, u njegovu stanu od 80-ak kvadrata to se zasad ne osjeća.

U tvrtci Beming, koja se bavi održavanjem stambenih zgrada i koja je preuzela ovu nedovršenu zgradu, kažu da vlasnici stanova ne shvaćaju da moraju uložiti još novca u stan – bez obzira na to što su stan u cijelosti platili. “U suprotnom će im sve propasti”, kazao je Mario Brestovečki, direktor Beminga.

Donosi: net.hr

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top