Izdvojeno:
Osvrt na plan spasa Hrvatskog gospodarstva!

Osvrt na plan spasa Hrvatskog gospodarstva!

U ovom osvrtu je samo moje mišljenje iz aspekta podstanara i poboljšanja stanja na tom području, paralelno sa tim nema veće sreće od novoga poreza na prazne stanove i na one u kojima žive podstanari na crno i strepe od izbacivanja od svojih “gazada”.

Stanje podstanarstva u Hrvatskoj nikada nije bilo gore i čini se da je dno davno dotaknuto, vlasnici stanova bezobzirno izbacuju podstanare, ulaze u stanove nenajavljeno (pa to je ipak moj stan) rečenica koju sam čuo tako mnogo puta. Ipak ima tu istine kada smo na balkanu taj njegov stan je nekretnina vrijedna nekoliko desetaka tisuća eura, ali kako mu dajem pola svoje teško zarađene plaće jel imam ikakvih prava na tu nekretninu pa barem trenutnih? Trebao bi imati po svim svijetskim pravilima najma stanova i predmeta ali takva praksa nije i u hrvatskoj mnogo puta su ti dobri i brizni vlasnici izbacili podstanare na ulicu jer im se tako prohtjelo u datom momentu(vidjevši veću zaradu). Obratiti se kome nemaju nego traziti novi stan i novoga gazdu sa nadom da će ovaj biti normalan i da će stan biti uredan.Prvi bolni korak za podstanara na ulici je traženje preko raznih oglasa za nekretnine ali tu glavnu ulogu umaju agencije za iznamljivanje koje uzimaju 100% naknadu za najam stanova. Znači 250 € stan i isto toliko agenciji uz to treba izgubiti nekoliko dana tražeći i pregledavajući razne lokacije koje agencija pokušava iznajmiti ili se riješiti glavni moto je “dobar stan se lako iznajmi idemo nuditi one lošije“. Velika većina podstanara nije upoznata sa svojim pravima pri najmu stanova, koja su svakako veoma loša i to svi iskorištavaju od agenciji do iznamljivača stanova.

Glavni problem neprijavljivanje podstanara je dvosjekli mač kada se radi u ovako sivoj i nesređenoj sredini podstanarstva, jer za prijavljivanje podstanar dobiva određena prava boravka i pravo povrata poreza ali gubi ono najdragocijenije svoj vlastiti novac jer nijedan stanodavac neželi plaćati porez i pri tome biti na gubitku.Iako je i sam zakon išao na ruku najamodavcima, veoma teško je doći do toga.

 

Planovi nove vlade za spas podstanara!

Spas podstanara djelovao je kao nemoguća misija pogotovo u dalmaciji gdje turisti imaju više eura od podstanara pa se u sezoni stavljaju na prvo mjesto, a sam porez na nekretnine baš i ne ide u prilog svojeglavim “gazdama” stanova željnih što veće zarade čime će se samo podignuti cijena podstanarstva jer da su iti malo humani prijavili bi podstanare i prvi put, a samim time nebi dolazilo do ovakvih problema i ovake financijske rupe u proračunu, u prilog tome ide i osmišljanje raznih spletki za izbjegavanje novonastalog poreza, sa tim dolazi na vidjelo da podstanarima neide u prilog novi porez nego će se samo cijena podstanarstva podignuti a samim time i cijena agencija koje iznamljuju takve stanove.

Država gradi stanove!

Za brojne Hrvatske podstanare ovakav naslov je naslov iz bajke koju civilizirani ljudi zive već stotinama godina, po principu nižega najma u zgradam koje se rade ciljano za najam. Jel to spas nas podstanara u Hrvatskoj ili samo još jedna ideja na papiru, kolika bi bila cijena takvih stanova i što sa onim stanovima koje muče razne dozvole i nemogućnost prodaje, zar nije bolje takve stanove koji stoje prazni godinama jer vlasnici žele samo ogromnu dobit odmah, jel moguće stanove koje banka oduzima dati u noramalan najam i ubirati nekakvu zaradu a ne ih podavati na “javnim” dražbama drugim građevinskim poduzetnicima još željnijima brze i velike zarade.

Ovako se više nemože!

S nadom u pozitivno kretanje gospodarstva bar sa stajališta najma stanova, jer nam tio jedino ostaje uz moguće povećanje poreza i još teži način života jel se ikada itko zapita kako će podstanari živjeti jer su već godinama na rubu egzistencije i građani drugog reda. Jedan od malo znanih ali ne čudnih podataka da su podstanari veoma skloni kriminalu i kriminalnim aktivnostima uopće nije čudno s obziro da su to građani koji najmanje gube odlaskom u zatvor jednom prilikom mi je kolega podstanar izjavio da bi se odmorio malo u zatvoru od teskog života i nemogućnosti pronalaska stana te sve teže situacije na poslu na kojem mjesecima nije dobio plaću nego se za plaćanje podstanarstva zadužuje kod prijatelja i rodbine te sa tim samo zatvara začarani krug podstanarstva i siromaštva.

Podstanarstvo zbog radnog mjesta!

Zbog gospodarskog aspekta države podstanarstvo zbog poslovnih razloga uopće ne postoji, a to je jedan od najvećih prednosti podstanarstva pri pronalasku posla (da niste vezani za određeno područje) nego se traži stan što povoljnije bez obzira gdje se nalazi jer se radno mjesto pronalazi puno teže.

 

Samim time ovakva situacija se teško može popraviti i ovakve slike stanova neće biti rijetke jer kad mogu zašto nebi iznamljivali svakakve rupe na crnom tržištu.!

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top