Izdvojeno:

Subvencije za javni prijevoz, napokon??

Dok se to ne riješi morat ćemo kupovati kartice na kiosku, što znači petnaest kuna dnevno samo do faksa i natrag – riječi su studentice Biljane Važanski

 

 

Biljana Važanski i Martina Reškoski * R.BRMALJ

RIJEKA – Sve je dogovoreno oko subvencija za studentske pokazne – ali riječki studenti karte još uvijek ne mogu kupiti, iako već u ponedjeljak započinje nova akademska godina. Bizarna situacija uzrokovana birokratskim natezanjima na relaciji Ministarstvo znanosti – lokalna samouprava ogorčila je studente koji već danima obilaze prodajna mjesta »Autotroleja« pokušavajući doći do karata, ali bezuspješno. U ponedjeljak moraju na fakultete, a kako će tamo stići, čini se da ne zanima nikog osim njih i njihovih roditelja. Studentske pokazne mogu se, doduše, kupiti, ali isključivo po punoj cijeni, bez subvencija, no studenti s kojima smo razgovarali ispred prodajnog mjesta »Autotroleja« na Jelačićevom trgu odbijaju, kako su neki od njih kazali, platiti nemar i nebrigu odgovornih za cijelu priču.

– Ovo nikako nije u redu. U ponedjeljak nam počinju predavanja, a nemamo karte. Dok se to ne riješi morat ćemo kupovati kartice na kiosku, što znači petnaest kuna dnevno samo do faksa i natrag. A ako moramo još nešto obaviti tijekom dana, još petnaest kuna. Kupovina karte po punoj cijeni nije nikakvo rješenje, jer, dok je za prvu zonu ta cijena još donekle normalna, oni koji žive u trećoj ili četvrtoj trebaju platiti iznos koji je jednak, recimo, polovici stanarine što je nas dvije plaćamo, rekle su nam Biljana Važanski, studentica medicine i Martina Reškoski, studentica Tehničkog fakulteta.

Jedan od onih koji žive u trećoj zoni i svakoga dana putuje na Filozofski fakultet u Rijeci je Opatijac Ivan Saftić. Ni on nije kupio kartu.

– Danas sam bio na fakultetu po potvrdu i došao sam kupiti kartu, ne znajući da se ona ne može kupiti po dosadašnjoj cijeni. Ovo je katastrofa. Ne želim kupiti kartu za treću zonu po punoj cijeni, jer je preskupa. To je sve skupa sramota. Kako ću na faks u ponedjeljak? Busom. uzet ću sa sobom potvrdu sa fakulteta, koju ću pokazati vozaču i kontrolorima, ako ih bude. Pa nek’ oni odluče hoće li me izbaciti iz autobusa ili ne, kaže ovaj, s pravom ogorčeni student.

Iz Ministarstva znanosti i Grada Rijeke još u utorak i srijedu dobili smo potvrdu da je sve dogovoreno oko subvencija za studente, odnosno da će sve ostati isto kao i do sad, te se očekivalo da će cijeli slučaj na tome i završiti. No, unatoč navodno potignutom dogovoru, ugovori o subvencioniranju studentskih pokaznih karata ni do kraja jučerašnjeg dana još nisu bili potpisani.

Bez potvrde o potpisanim ugovorima »Autotrolej« ne može započeti prodaju karata po subvencioniranoj cijeni, pa su problem pokušali ublažiti odlukom da će svim studentima koji karte kupe po punoj cijeni, razlika biti naknadno vraćena, kada stignu ugovori iz ministarstva.

A iz Ministarstva znanosti i Grada Rijeke stižu posve oprečne informacije. Iz ministarstva su, naime, još prije tri dana rekli da su ugovori poslani jedinicama lokalne samouprave, a u Gradu Rijeci su, pak, tvrdili da nikakve ugovore još nisu dobili. Ugovori u Grad doista nisu stigli, a prema informacijama kojima raspolažemo, ipak su zapeli u ministarstvu, točnije na stolu državnog tajnika Stipe Mamića koji ih nije na vrijeme potpisao.

Bez obzira na to tko je odgovoran za sramotno kašnjenje u rješavanju jednog od osnovnih studentskih prava, na kraju vjerojatno sankcije neće snositi nitko. Osim, naravno, studenata koji očito, prema potezima »svog« ministarstva, nemaju pametnijeg posla od nebrojenih dolazaka na šaltere »Autotroleja« i čekanja u redovima da bi ostvarili svoje pravo na subvencionirani prijevoz. Takvo neodgovorno ponašanje »odgovornih« studente, međutim, ne čudi jer kako je u prolazu dobacio jedan od njih – »Što bi njih bilo briga, ni oni ni njihova djeca sigurno se ne voze autobusima«.

.

Studenti ispaštaju zbog birokracije

– Studenti još jednom ispaštaju zbog birokracije, opisao je slučaj s pokaznim kartama predsjednik riječkog Studentskog zbora Ivan Roje, kazavši kako će, bez obzira na to kad će ugovori biti potpisani, studenti opet morati gubiti vrijeme na kupovinu karata ili ishodovanje povrata novca.

– Zanimljivo je da se ovo događa baš u Rijeci. Kontaktirali smo naše kolege u Splitu i Osijeku, ali tamo je sve u redu. I jedni i drugi najnormalnije kupuju karte po subvencioniranoj cijeni. Najvažnije u cijeloj priči je to da će cijena karata ostati ista, ali ipak žalimo što birokratski aparat nije uspio riješiti problem prije početka akademske godine, kazao je Roje.

Iz Ministarstva znanosti pokušali su i Studentski zbor uvjeriti kako su ugovori bili poslani još u utorak, 28. rujna, no to se na kraju pokazalo netočnim.

Za studente s prebivalištem u Rijeci od subote subvencionirane karte

– U Gradu Rijeci u petak poslijepodne odlučili su, vjerujući u usmeni dogovor postignut s državnim tajnikom Mamićem, u dogovoru s »Autotrolejom« od subote započeti s prodajom studentskih karata po subvencioniranim cijena, ali isključivo za studente s prebivalištem na području Grada Rijeke.

»Unatoč činjenici da Ugovor o sufinanciranju dijela cijene javnog prijevoza redovitih studenata Sveučilišta u Rijeci za akademsku godinu 2010/2011 još uvijek nismo dobili, studentske karte prodavat ćemo po subvencioniranoj cijeni. Prodaja studentskih karata po subvencioniranoj cijeni kreće u subotu, 2. listopada 2010. godine na svim prodajnim mjestima KD Autotrolej, a na način da 27 posto cijene karte subvencionira resorno ministarstvo, a 33 posto cijene karte subvencionira Grad Rijeka. Redovni studenti u konačnici plaćaju 40 posto ukupne cijene karte.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top