Izdvojeno:
Kako do energetskog certifikata

Kako do energetskog certifikata

Energetski certifikat je tema koja puni vijesti u novinama, na malim ekranima ali i na internetu. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 01.07.2013., donesen je zakon kojim je propisan energetski certifikat kao izuzetno važan dokument za sve kupoprodajne akcije vezane uz nekretnine. Bez njega nećete moći prodati vašu kuću, stan, poslovni prostor, čak niti vikendicu na moru. No, nisu samo privatni objekti zahvaćeni ovom promjenom, sve javne zgrade iznad 1 000 m2 moraju imati energetski certifikat izvješen na javno mjesto,  da bude dostupan svima. Sve zgrade koje su u toku izgradnje moraju imati energetski certifikat kao dokaz o kvaliteti gradnje i njenoj energetskoj učinkovitosti.

Iako se energetski certifikat čini kao nešto što nam je nametnuto, on je u stvari ovdje da nama poboljša način života. Taj dokument se bavi energetskom učinkovitošću, tj koliko vaš stambeni objekt gubi topline tijekom godine. Razlozi za to su mnogi, od nestručnog rada, nedostatka izolacije,nedovoljno kvalitetnog materijala i još mnogi drugi. Ako imate osjećaj da vam je prehladno u stanu ili kući, ili da su vam računi preveliki, možda odgovor leži upravo u ovom certifikatu.

Certifikat bi vam mogao uvelike promijeniti život, na financijskom ali i na privatnom polju. Ako je vaš stambeni objekt energetski učinkovit, u vašem stambenom prostoru neće biti prevelikih temperaturnih razlika, što će uvelike smanjiti iznose vaših računa tijekom cijele godine. Iako je i sama ova financijska situacija i ušteda dovoljna, vama će se uz nju i poboljšati način života. Više neće biti puhanja kroz vrata ili prozore ili buđenje usred noći da upalite grijanje tijekom zime jer vam je prehladno. Upravo to je ono što čini ovaj dokument izuzetno korisnim, ali i potrebnim. Njegov cilj je što kvalitetnija izgradnja i korištenje stambenog prostora.

Certifikatom se stambene zgrade dijele na energetske razrede koji su imenovani slovima od A (A+) pa do G. A (u novije vrijeme i A+) je najbolji energetski razred, dok je G najnepovoljniji. U visokorazvijenim zemljama, najkvalitetnije zgrade imaju A+ energetski razred, dok je kod nas određen C razred kao najviši razred.

Možda vam se sada certifikat čini kao nebitan dio života, no promjena koju vam može donijeti će vam sigurno biti na bolje, i u financijskom i u drugim dijelovima vašeg života.

 

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top