Izdvojeno:
Sve manje podstanara, stanovi preskupi za Hrvatski standard

Sve manje podstanara, stanovi preskupi za Hrvatski standard

Trenutna situacija podstanarstva u Hrvatskoj je pod velikim utjecajem krize i recesije, najvećim dijelom zbog velike nezaposlenosti i nesigurnih primanja.
Korak u podstanarski život donosi samostalnost, ali i velike obveze na financijskom planu.
Nerješenost i neorganiziranost tržišta podstanarskih stanova gdje se velika većina stanova iznamljuje na crno bez ikakvih ugovora o najmu i trajanju najma u većini slučajeva ste osuđeni na milost i nemilost najamodavca.
Izjava “podstanari su ljudi drugog reda” u takvim situacijama u potpunosti izlazi na površinu.

Samim ulaskom u stan bez prijave i ugovora stanodavac vas može vrlo jednostavno udaljiti iz istog stana bez ikakvih objašnjenja što unosi dodatnu dozu nesugurnosti i nervoze u ovako težak podstanarski život.
Zbog te velike nesigurnosti podstanarstva i velike nezaposlenosti velika većina mladih obitelji i pojedinaca koji se žele osamostaliti tu tesku odluku odgađaju i ostaju živjeti s obiteljima u zajednicama koje zbog skučenog prostora i mnogo sustanara često unose dodatni stres u život.

Broj podstanara u Hrvatskoj je još uvijek velika nepoznanica, najviše zbog onih najamodavaca koji još uvijek svoje stanove iznajmljuju na crnom tržištu.
Po nekim šprkulacijama u Hrvatskoj je trenutno 200-250 tisuća obitelji u podstanarskim stanovima.

Još jedna od noćnih mora pri traženju stanova su i agencije, provizija od 100% najamnine je jednostavno previsoka te mnogima dodatno otežava samostalan život. Upoznat sam s nekoliko pokušaja zaobilaženja agencija pri traženju stana, najčešće korištenjem društvenih mreža poput facebooka. Najviše zadovoljnih korisnika pronalaze u mlađoj populaciji koji su i svakodnevni korisnici društvenih mreža.
Kada gledamo cijene stanova za najam u Hrvatskoj daleko na vrhu ljestvice su Zagreb i Split zbog sve veće potražnje stanova, mladi parovi, studenti i sl.

Na cijenu stanova u Splitu još dodatno utječe i turizam gdje najamodavci imaju mogućnost iznamljivanja stana strancima po puno većoj cijeni od one tržišne.
Koja bi bila tržišna cijena stana za najam, nakon malog istraživanja po Splitu cijena se kreće od 35-50kn m2, na tu cjenu utječu mnogi faktori ali to je nekakav prosijek.
Pa stoga se mnogi podstanari se nadaju vladinim stanovima s cijenom od 20kn m2.
Neznamo o kojem broju stanova se radi al siguran sam da će biti velika potražnja.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top