Izdvojeno:
Kriza donijela smanjenje rate podstanarskog najma

Kriza donijela smanjenje rate podstanarskog najma

Budući da od sredine kolovoza pa sve do kraja rujna budući podstanari najintenzivnije tragaju za stanom, cijene najma u Zagrebu su u tim mjesecima nešto više nego što su bile npr. tijekom travnja. Ali, u odnosu na lanjsku godinu, vidi se da je kriza utjecala na cijene najma…

Naime, najamnine u većini zagrebačkih kvartova su, unatoč velikoj potražnji, niže no prošle godine, pokazuju podaci portala Crozilla.com. Tražene cijene najma stanova sada u kolovozu, u odnosu na travanj ove godine, porasle su za 0,9 posto, dok su na godišnjoj razini pale čak za 4,6 posto!

Mjesečna cijena najma stana u Zagrebu, kvadrature od 20 do 40 metara, u kolovozu je u prosjeku iznosila 289 eura, što je 5,5 posto manje no lani u istom mjesecu. Za stanove veličine od 40 do 60 četvornih metara u prosjeku treba izdvojiti 1 posto manje no u kolovozu prošle godine: 410 eura. Za stan površine između 60 i 80 metara kvadratnih cijene se kreću oko 499 eura, što na godišnjoj razini označava pad od 3,7 posto. Stanovima velikih površina, od 80 do 100 metara kvadratnih, mjesečna je najamnina na godišnjoj razini bila čak 8,2 posto niža, a tijekom kolovoza njihova je prosječna oglašavana cijena iznosila 633 eura.

Najviše u kolovozu poskupili stanovi od 40 do 60 kvadrata

Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu veličine 20-40 metara kvadratnih tijekom kolovoza iznosila je 289 eura, a u odnosu na travanj, cijena najma takvih stanova pala je u svim dijelovima grada, osim u Novom Zagrebu – gdje najam prosječno iznosi 267 eura.

Stanovi od 40-60 metara kvadratnih tijekom kolovoza koštali su oko 410 eura mjesečno, što je 3 posto više no tijekom travnja, no 1 posto niže u odnosu na kolovoz 2011. godine. Za stanove od 60-80 metara kvadratnih prosječna tražena mjesečna najamnina u kolovozu iznosila je 499 eura, što je 0,6 posto niže no tijekom travnja.

Osim Zagreba u kojem je potražnja najveća (najviše su se pretraživači stanovi na području Centra, Jaruna i Kvatrića), na portalu Crozilla.com velika je potraga bila i za najmom stanova na području Splita, Zadra i Rijeke.

Izvor: Danas.hr

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top