Izdvojeno:
Prozori u podstanarskom stanu

Prozori u podstanarskom stanu

Želite unajmiti neki stan i tisuću misli vam se mota po glavi – prvo cijena najma, jesu li režije uključene, lokacija stana, (nepoćudni) susjedi, koliko je star i u kakvom je stanju namještaj, kakav je novi stanodavac, prometna povezanost itd. Puno pitanja, puno stvari na koje treba pripaziti prilikom unajmljivanja.

Između svih tih silnih pitanja što vam se motaju po glavi, jeste li se zapitali kakva je stolarija u vašem novom stanu koji želite unajmiti, posebno PVC prozori i balkonska vrata (ako postoje). Ako je stan grijan na toplanu, a prozori nisu u prelošem stanju, ovo možda i nije ključna stvar koja bi vas trebala brinuti – važno je da se prozor može dobro zatvoriti, bilo bi dobro da ima rolete i da dobro brtvi pa da ne puše hladan zrak kroz njega.

No stvar može dosta dobiti na važnosti ako se ne grijete na toplanu, već plaćate svaki potrošeni kubik plina ili kilovat struje. Na lošim prozorima se gubi dosta topline što može dosta povećati cijenu režija pa je potrebno i na to obratiti pažnju. Prije svega potrebno se je upoznati s karakteristikama kvalitetnih prozora . Na linku su detaljno navedene karakteristike PVC prozora, stakla, okova itd.

Naravno, neke stvari je jako teško dokazati pa tako ako vas budući stanodavac uvjerava da njegovi novi PVC prozori imaju low-e stakla pomoću koji ćete uštedjeti na grijanju (stakla s niskom emisijom koja znatno pridonose uštedi grijanja) vi u principu i nemate način kako to provjeriti osim da vam pokaže račun na kojem je to specificirano. Kvalitetni PVC prozori s dobrim profilima, okovima i staklom vam mogu donijeti priličnu uštedu (naravno, ovisno o tome koliko ih ima u stanu) u odnosu na stare drvene prozore, pogotovo ako je i montaža bila kvalitetna pa se ne događa da osjetite strujanje zraka između prozora i zida.

Da zaključimo, uz sve ostalo što je potrebno za pronaći i unajmiti kvalitetan stan, stolarija je također jedna od stvari na koje treba obratiti pažnju. Naravno, ako vam je cijena jedini prioritet kod unajmljivanja stana, treba napraviti i poneke kompromise, ali ako dajete veći novac za najam i želite za svoj novac maksimalnu kvalitetu, svakako pregledajte u kakvom su stanju prozori, točnije kompletna stolarija.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top