Izdvojeno:

Bez posla i još podstanar

 

Ne znam kako dalje – u dahu nam je svoju tužnu sudbinu ispričao Dražen Kelava, nekadašnji radnik “Peveca”, koji s nezaposlenom suprugom Dragicom i petero djece, od kojih najmlađe ima svega tri mjeseca, živi kao podstanar u Mosorskoj 53 u Žrnovnici.

 

 

 

Dugovi do grla

U posrnuloj tvrtki Dražen je radio pet godina, a s plaćom od četiri tisuće kuna moglo se, kako kaže, živjeti normalno i bez razbacivanja. No plaća je prvo smanjena na 2500 kuna a zadnja tri mjeseca obitelj je bez ikakvih primanja.

Kako bi podmirili barem dio dugova, Dražen i supruga novac su posudili od rođaka, ali dugovi su im već stigli do grla.

– Nemamo za kredit a ne znamo ni koliko ćemo dugo još moć bit u stanu s obzirom da nemamo za stanarinu i da se vlasnik teško razbolio – kazuje nam Dražen te dodaje kako je ovo prvi put u pet godina, koliko žive u Splitu, da im je isključena struja.

Iako su od “Elektrodalmacije” tražili da im se omogući isplata duga u ratama, odgovora na njihov zahtjev nema, kao ni struje.

Od petero djece u obitelji Kelava, troje ide u osnovnu školu, a najmlađa kći, koja ima tek četiri godine, boluje od celijakije, bolesti koju karakterizira nepodnošljivost organizma na gluten.

– Potrebna joj je posebna prehrana koja je stvarno preskupa. Samo pola kilograma kruha koji smije jesti košta 22 kune – govori Dragica, u naručju držeći tromjesečnog Jakova koji potpuno nesvjestan teške obiteljske situacije svojih roditelja sa smiješkom gleda u majčine suze.

Stres učinio svoje

Kolege iz “Peveca”, kao i neki dobri ljudi, Kelavama su pomogli da prikupe slatkiše za djecu, susjeda im zna donijeti vrećicu hrane…, a nedavno se javio i čovjek koji im je ponudio svoju božićnicu vrijednu 400 kuna.

Usprkos teškoj situaciji, Dražen ne posustaje te je već na desetak mjesta tražio posao. Odgovori su, nažalost, bili redom negativni.

– Dok san bio zaposlen u ‘Pevecu’, zna sam radit i nakon posla. Imao sam 112 kila, a pogledajte na šta san sad spa – iden na pretrage gušterače, svako drugi dan vadin krv, zakazali su mi i CT. Stres je učinio svoje, a ni uvjeti u ‘Pevecu’, di san radio na odjelu laminata, nisu najbolji – radilo se na propuhu… – kazuje Dražen te dodaje kako bi prihvatio bilo koji posao.

Za početak, pored iznimne volje, posjeduje i vozačku dozvolu C kategorije.

Dok mnogi ovih dana obilaze shopping centre kupujući darove i trošeći novac nerijetko na nepotrebne stvari, Draženu i obitelji najveći dar za Božić bili bi posao i siguran krov nad glavom.

Prenosi Slobodna dalmacija

 

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top