Izdvojeno:
Kako naći pristojan stan?

Kako naći pristojan stan?

Najvažnije je pravilo za stanove svih veličina – novi ili noviji namještaj. Taj namještaj treba biti posve običan, ‘Ikea’ stila, funkcionalan i, naravno, neoštećen. Prošlo je vrijeme starih, prljavih trosjeda koji škripe, a čiji se derutni izgled skriva dekicom prebačenom preko njih.
Ne prolaze ni poluraspadnute kuhinje, prepune mirisa prethodnih vlasnika koje je najmodavac izbacio iz svog prostora kao neupotrebljive, ali smatra kako će podstanarima biti dovoljno dobre. Posebno je važno imati novi ili što noviji krevet jer na madrac u kojem su se skupile godine tuđih prljavština nitko ne želi leći. Stoga su za podstanarske stanove najidealniji kreveti kojima se madrac jednostavno mijenja.No, namještaj svakako ne mora biti skup. Ne treba u dnevni boravak staviti garnituru koja stoji 20.000 kuna ili više i potom strepiti hoće li je netko zaprljati ili zagrepsti.Obvezan klima-uređajKlima-uređaj također je standardna oprema stanova svih veličina, a iznimka su oni kojima zbog kvalitete zgrade dodatno hlađenje ne treba. Isto tako, internetski priključak obvezan je u stanovima svih veličina, a fiksni telefon više nije pravilo, štoviše, uglavnom je izbačen iz stanova za najam.Mali stan od tridesetak kvadrata treba imati kuhinju opremljenu štednjakom, hladnjakom i drvenim namještajem te malim stolom za blagovanje. Poželjno je kuhinju opremiti osnovnim kompletom suđa, također novim ili novijim, svakako neoštećenim i bez tragova od bivših korisnika. U dnevnom boravku nužni su sofa na razvlačenje, ormar za garderobu i stalak za televizor. Oprema kupaonice podrazumijeva i stroj za pranje rublja.Veći stanovi, dvosobni i dvoipolsobni, oni od 40 do 60 kvadrata, u kuhinji uz opremu navedenu za manje stanove, moraju imati i perilicu suđa, u spavaćoj sobi krevet i ormar, a obvezno je i parkirno mjesto ako stan nije u kvartu gdje nema problema s parkiranjem.Oprema trosobnih i većih stanova traži malo kvalitetniji namještaj nego u ovima najmanjima, jedna soba mora biti dječja, a obvezan je i radni kutak. Parkirno mjesto je, naravno, također obvezno.Takvi veći stanovi u luksuznoj kategoriji traže parkiranje u garaži te terasu ili vrt. Moraju biti u centru grada, na potezu od Vinogradske do Srebrnjaka i na jugu do Vukovarske. U opremanje treba uložiti više novca. Kuhinja mora biti moderna, opremljena svim aparatima – štednjak, hladnjak, perilica suđa, mikrovalna… Sanitarije u kupaonici također moraju biti kvalitetnije, podovi moraju biti obloženi kvalitetnim parketom i pločicama, zgrada mora imati videonadzor i lift.Za veće i luksuznije stanove osobito je bitno susjedstvo. U zgradu gdje se počinje kuhati ručak u sedam sati ujutro, a po cijele dane se čuje muzika, ne dolaze dobro stojeći podstanari, posebno ne stranci koje vlasnici najviše priželjkuju. Oni traže zgradu u kojoj žive ljudi poput njih – zaposleni, koji su najveći dio dana izvan stana, koji ne kuhaju puno jer ne stignu, a takav način života im jamči mir.Osim opreme stana, jako su važni izgled i starost zgrade. U istoj će ulici stan u staroj zgradi biti iznajmljen po nižoj cijeni nego veličinom sličan u novijoj zgradi, ali će isto tako stan u staroj, lijepo uređenoj i održavanoj zgradi imati višu ili barem istu cijenu nego stan u novijoj, loše projektiranoj i loše izvedenoj.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top