Izdvojeno:

Kupovina stana danas i nekada

U Hrvatskoj je teže kupiti nekretninu danas nego prije trideset ili četrdeset godina, pokazuju rezultati istraživanja “Kvadrati po glavi stanovnika” što ga je portal CentarNekretnina proveo na uzorku većem od tisuću ispitanika.Toga je mišljenja čak 73 posto sudionika istraživanja. Unatoč tomu, većina ispitanika koji nemaju vlastitu nekretninu (78 posto) očekuje da će u budućnosti postati vlasnici nekretnine, dok oni koji već imaju kuću ili stan (66 posto) vjeruju da će ih u budućnosti imati još i više.

Stan, kuća, vikendica

Većina sudionika istraživanja (61 posto) priželjkuje stan, trećina (33 posto) kuću, a kod petine (21 posto) predmet želja je i vikendica. Vlastitu nekretninu ovoga trenutka posjeduje 67 posto ispitanika, s tim da među vlasnicima, što je i logično, prevladavaju stariji ispitanici.

Konkretno, 91 posto ispitanika starijih od 46 godina vlasnici su nekretnine, a među mlađima od 25 godina samo petina (22 posto). Vlasnici nekretnina uglavnom i žive u njima (85 posto). Ipak, manji broj (8 posto) živi u nekretnini roditelja, a četiri posto s roditeljima.

U najviše kvadrata (u prosjeku 135) uživaju ispitanici koji žive u kući

Ispitanici koji nemaju vlastitu nekretninu, u većini slučajeva (40 posto) žive kao podstanari, manje od trećine (27 posto) s roditeljima, a 17 posto u kući ili stanu kojima su vlasnici njihovi roditelji. Ispitanici (vlasnici 62 posto i podstanari 63 posto) uglavnom žive u stanu u zgradi, s tim da oni koji nemaju vlastiti krov nad glavom žive u manje kvadrata (u prosjeku 63), a vlasnici u većem prostoru (prosjek 87 metara četvornih).

U najviše kvadrata (prosječno 135) uživaju ispitanici koji žive u kući. Tko ima, ima, reklo bi se na osnovi podatka da od ispitanika koji imaju jednu nekretninu, gotovo polovica (44 posto) imaju i dodatnu (jednu ili više njih), najčešće stan (88 posto), kuću (34 posto) ili vikendicu (32 posto). Građevinsko i poljoprivredno zemljište izrazito su manje zastupljeni jer ih ima tek petina (građevinsko) i manje od petine (18 posto) poljoprivredno zemljište.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top