Izdvojeno:

OBJAVLJEN POPIS ZA ‘JEFTINE KVADRATE’ Split: na listi za stanove POS-a 859 obitelji (POGLEDAJTE LISTU)

Lista prvenstva za kupnju jeftinih stanova iz programa POS-a, nakon gotovo dvije godine ‘kupušenja’ po ladicama Banovine objavljena je u ponedjeljak ujutro.

 

 

 

 

 

Na listi se nalazi ukupno 859 obitelji koje su ostvarile pravo na kupnju stana po povlaštenim uvjetima, a uz listu možete vidjeti i kriterije po kojima je lista sastavljana.

Osim na Internetu lista je objavljena i na oglasnoj ploči u atriju Banovine, Obala kneza Branimira 17. Rok za podnošenje prigovora je 16. studenog.

Ukoliko želite vidjeti listu kliknite na ovdje.

 

– U roku od 20-30 dana trebali bismo dobiti prve građevinske dozvole za te stanove. Grad će, ponavljam, uvažiti Listu prvenstva za kupnju POS-ovih stanova i svi splitski podstanari, njih 859, koliko ih se našlo na toj listi, ako budu željeli i ako budu kreditno sposobni, moći će na ovaj način riješiti svoje stambeno pitanje – rekao je gradonačelnik.

– Razgovarao sam s bankama i one će kreditima pratiti građane koji se odluče na kupovinu gradskih stanova. Investitor je nova gradska tvrtka “Split gradnja”, čiji je zadatak izgraditi stanove po tisuću eura za kvadrat i bit ćemo zadovoljni ako ta tvrtka u ovom poslu ostane na pozitivi.

– Dakle, nije nam cilj zaraditi, nego dati priliku građanima da jeftino kupe stanove. Svaka nova zgrada imat će u prizemlju i poslovne prostore od čije prodaje će se nadoknaditi razlika u cijeni za izgradnju stambenih kvadrata – kazao je gradonačelnik Kerum, koji ni ovaj put nije želio otkriti točne lokacije na kojima će niknuti njegova verzija poticane stanogradnje.

– Stanovi će se graditi na nekoliko lokacija, no neću reći na kojima. Ima ih različitih, pa se nemojte čuditi kad ih budemo gradili na Trsteniku ili Mejama. Zašto, recimo na, Mejama ne bi živjeli bivši podstanari?! Svi podstanari za mog mandata dobit će priliku kupiti stan, zato me ne pitajte koliko ću jeftinih stanova izgraditi. Napravit ćemo ih onoliko koliko bude trebalo. To je ujedno i prilika za građevinare koji su ostali bez posla zbog krize da pokrenu svoje poslove – ustvrdio je Kerum.

Najava objave liste

Kako se dolaskom gradonačelnika Željka Keruma odustalo od novih POS-ovih projekata na Kili i Korešnici, lista prvenstva trebala bi vrijediti i za jeftine gradske stanove koji se uskoro planiraju graditi na nekoliko lokacija na periferiji grada.

To je, naime, Kerum osobno obećao nakon što je dogradonačelnik Jure Šundov zaključio kako lista, prema zakonu, vrijedi samo za poticanu stanogradnju.

Traži se zemljište

– Naši stanovi ići će na tržište, i onaj tko bude kreditno sposoban, moći će ga kupiti. Kod takve tržišne prodaje svatko ima jednaka prava i mi u gradskoj upravi ne možemo raditi diskriminaciju. Riječ je o tržišnoj utakmici: ako imaš novce – kupiš stan – kazao je Šundov prije nešto više od mjesec dana, no na radost brojnih podstanara, Kerum ga je ubrzo demantirao i još jednom obećao da će lista za POS važiti i za jeftine gradske kvadrate.

Cijena “Kerumovih stanova” bila bi tako oko tisuću eura po metru četvornom, a za sada se zna tek da će investitor biti nova gradska tvrtka “Split Gradnja” te da se intenzivno traže zemljišta koja bi odgovarala ovakvom tipu stanogradnje.

Dakle, da su u vlasništvu Grada, te da su, ako je to moguće, već komunalno opremljena. Navodno se razgovara i s bankama o načinima kreditiranja građana koji bi kupili te stanove.

Prema riječima gradonačelnika Keruma, na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća javnost će najvjerojatnije dobiti kompletnu informaciju o gradnji i prodaji jeftinijih stanova namijenjenih podstanarima.

Donosi: slobodnadalmacija.hr

 

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top