Izdvojeno:
Tko plaća pričuvu u iznamljenom stanu?  stanodavac ili podstanar

Tko plaća pričuvu u iznamljenom stanu? stanodavac ili podstanar

 

Radi se o pitanju pričuve – tko je mora plaćati? Stanodavac ili podstanar?

Za odgovor smo se obratili ponovno Nedjeljku Markoviću, predsjedniku udruge Pragma.

‘Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima kaže kako su suvlasnici dužni sudjelovati u upravljanju nekretninom, odrediti osobu koja će obavljati poslove zajedničkoga upravitelja i osnovati zajedničku pričuvu. Zajednička pričuva je namjenski vezana zajednička imovina svih koji su suvlasnici nekretnine, namijenjena za pokriće troškova održavanja i poboljšavanja nekretnine te za otplaćivanje zajma za pokriće tih troškova, a zajedničkom pričuvom upravljaju suvlasnici, odnosno upravitelj nekretnine kao imovinom odvojenom od imovine bilo kojega suvlasnika, uloženom na način da donosi plodove’, kaže nam gospodin Marković.

Dakle, vlasnici stanova dužni su voditi računa o tome tko će održavati zgradu kao i o tome da postoji jedinstveni ‘fond’ iz kojeg će se to održavanje plaćati.

No, na kome je odgovornost za konkretno plaćanje pričuve? Na kome je odgovornost za vađenje novca iz džepa i plaćanja tog, nerijetko velikog, iznosa na uplatnicama u korist upravitelja zgrade?

Zakon kaže da je za neplaćanje odgovoran vlasnik stana, ali nigdje ne piše mora li to platiti osobno on ili netko drugi u njegovo ime, na primjer – podstanar. Dakle, upravitelja zgrade zaduženom za njeno održavanje važno je jedino da se taj iznos podmiri – tko će ga podmiriti manje je bitno.

‘Ti naši suvlasnici (najmodavci) često taj trošak samo Ugovorom o najmu prebace na podstanare, ili povećaju cijenu najma za taj iznos.Poseban je problem povećanja cijene pričuve tijekom samog najma. Javljaju nam se građani kojima se renoviraju zgrade, npr. obnova krova ili pročelja ili se kupuje ili ugrađuje lift, tijekom koje se pričuva poveća 3-4 puta. S, primjerice, 150 kuna na 500-600 kuna mjesečno, pa trošak najma bude značajno veći, a time i samog stanovanja’, kaže Marković.

Dakle, zakon nam ne uređuje točno tko će iz svog džepa platiti pričuvu zbog čega je vrlo bitan pošten odnos najmoprimca i najmodavca jer je ulaganje u zgradu u korist vlasnika stana najviše, a tek djelomično i podstanara.

‘Svi žele imati lijepo pročelje, novi krov… Ali troškovi pričuve se troše i za održavanje i poboljšanje zgrade koju koristi i podstanar – svi podstanari koriste liftove, stubišta, rasvjetu… Tako da bi trebao postojati dogovor o realnim troškovima pričuve od ovih ekstremnih koji narušavaju proračun podstanara’, dodaje gospodin Marković.

 

izvor: dnevnik.hr

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top