Izdvojeno:
Podstanar u Budvi

Podstanar u Budvi

Kako je živjeti kao podstanar u Budvi, prestonici nekretnina, gdje se kvadratni metar stana prodaje i do 7.000 eura? Uz prosječnu platu od oko 400 eura i kamate stambenih kredita od najmanje 7%, rast cijena nekretnina najviše je ugrozio standard podstanara.


Prostom računicom proizilazi da bi za stan od 50 kvadrata trebalo otplaćivati na kredit četvrt vijeka, pod uslovom da postoji banka koja će vam ga odobriti ako imate mjesečni prihod od svega 400 eura. Najskuplja lokacija ostaje onima dubljeg džepa:

Agent za nekretnine: “Kod nas se prije dvije godine pojavio talas poskupljenja cijena tako da su neke atraktivne lokacije gdje je kvadrat stana bio1,500 do 2,000 EUR sada poskupio i do 7,000 EUR.
Zanimljivo je međutim da skup život u Budvi ne utiče na odliv stanovništva -naprotiv, kao da ga uvećava. Zato pitamo građane kako je biti podstanar u prijestonici vikend stanova. Najprije, za koju cijenu?
“Trenutno su cijene od 180, pa nadalje. Za 180 EUR može se iznajmiti obična garsonjera, eventualno neki manji jednosoban stan, namješten.”
“Ja plaćam 200 eura. To je konstantna cijena, solidna”.
“Sve zavisi kako se snađete”.
RSE: A kako ste se vi snašli?
Podstanar: Jednog letnjeg dana sam se vraćao s plaže, pogledam levo od Graden Cafea i pomislim da bih voleo tu da živim. Krenuo sam gore, naišao na dvoje mladih ljudi koji su mi rekli da pogledam u kući s desne strane, ušao, pitao i našao.
RSE: Po kojoj cijeni?
Podstanar: Zimi 60 EUR, leti 150. Samo krevet, ništa uz to.
Još jedna posebnost podstanarskog života u Budvi je da se stanovi često iznajmljuju samo do ljeta, jer su zarade od turističkog iznajmljivanja mnogo veće:
“Jako je problematično biti podstanar, jer prvi razgovori sa gazdom počinju sa tim da se stan izdaje do sezone. Do sezone se i nekako može naći, a u sezoni jako teško, i obično nas tretiraju kao goste, plaćamo smještaj kao bilo koji gost koji dođe uBudvu. Prošle godine je to bilo 10 eura po ležaju dnevno”.
“Ja kao i svi ostali, samo kad pomislim da treba da se selim dao bih i 50, 100 eura više samo da ne moram da se tumbam”.
RSE: Na koji način riješiti stambeni problemu situaciji kada su nekretnine dostigle astronomske cijene?
Podstanar:Očekujući neko nasljedstvo, ili eventualno pomoć, ali ogromnu pomoć svoje porodice. Drugačije se ne može, posebno ako čovjek živi sam, onda su jako, jako teški uslovi za podizanje bilo kakvog stambenog kredita.Donosi :  www.slobodnaevropa.org

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top