Izdvojeno:
Šokantni statistički podaci o kretanjima cijena nekretnina u posljednjih godinu dana

Šokantni statistički podaci o kretanjima cijena nekretnina u posljednjih godinu dana

Cijene prodanih novih stanova na Jadranu u godinu su dana porasle 17 posto, dok tražene cijene govore o rastu od tek 1,3 posto. Ti se podaci jako malo poklapaju, a stručnjaci kažu da oni govore o nečem drugom, a to je da cijene rabljenih nekretnina puno brže i lakše padaju

 

Vijest da su realizirane cijene novih stanova tijekom prvih šest mjeseci sada već prošle godine porasle gotovo 3 posto u odnosu na isti period 2010., sve nas je i te kako iznenadila jer neprestano slušamo o konstantnom padu cijena od 2008. godine. No, upravo to pokazuju posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku prema kojima je prosječna cijena četvornog metra novih stanova iznosila 12.163 kune. Ta cijena od 1620 eura po kvadratu veća je 2,8% u odnosu na drugo polugodište 2010. i veća je 3,7% u odnosu na cijenu kvadrata u cijeloj 2010. godini. Na taj porast najviše je utjecao rast cijena u priobalnom području Hrvatske gdje je kvadrat u godinu dana u prosjeku poskupio 833 kune, odnosno 110 eura po kvadratu, dok su cijene novih stanova u Zagrebu porasle za 10-ak eura, preciznije 880 kuna.

Kupljeno 918 stanova

Ako preračunamo cijene stanova u eure po prosječnom srednjem tečaju koji je vrijedio u prvoj polovici godine u odnosu na isto razdoblje lani, vidjet ćemo da su prosječne cijene prodanih novih stanova zabilježile rast od 7,4% godišnje u Hrvatskoj, od čega su cijene u ostalim naseljima zabilježile rast od 17,3% dok su cijene u Zagrebu pale za 0,3% na godišnjoj razini.

Promatrajući broj prodanih novih stanova, prema po-dacima DZS-a u prvoj polovici godine zabilježena je realizirana kupoprodaja 918 stanova, što predstavlja pad od 14,5% u odnosu na isti period lani. Ostvareni pad posljedica je pada prodaje stanova u ostalim naseljima od gotovo 40 % godišnje (380 ostvarenih kupoprodaja) s obzirom na to da je u Zagrebu zabilježen rast od 4,3 % godišnje (538 ost-varenih kupoprodaja).

Podaci s terena

Koliko se taj rast cijena poklapa s podacima koje dobivamo s terena, odnosno od agencija koje prodaju ne samo nove nego i rabljene stanove, najbolje je proučiti podatke portala CentarNekretnina.net koji su ovaj mjesec proučili tražene cijene od 730.000 nekretnina koje se trenutno prodaju u Hrvatskoj. Prema njihovim podacima, cijene su u Zagrebu na godišnjoj razini ostvarile pad od 3,6 %, a na Jadranu rast od 1,3 %.

– Dok tražene cijene stanova u Zagrebu stagniraju, cijene nekretnina na Jadranu bilježe godišnji rast od 1,3% i rast od 0,5% u odnosu na studeni. Unatoč zimskom razdoblju, prosječna cijena kvadrata apartmana na Jadranu viša je 0,6% u odnosu na studeni te iznosi 2038 eura/m2, dok u odnosu na prosinac 2010. bilježi rast od 4,9%. Najskuplji apartmani su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje prosječna cijena iznosi 2978 eura/m2 te u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje iznosi 2447 eura/m2. S druge strane, najpovoljnije nekretnine za odmor su vikendice u Ličko-senjskoj županiji s cijenom od 1691 euro/m2. Prosječna tražena cijena stana na Jadranu u odnosu na studeni 2011. viša je 0,6% i iznosi 1818 eura/m2, što je 3,2 posto niže u odnosu na 2010. U odnosu na 2010., cijene stanova pale su u Splitu (-6,9%) i Rijeci (-1,1%). Tako prosječna tražena cijena u Splitu u prosincu iznosi 2410 eura/m2, a u Rijeci znatno manje, 1609 eura/m2. Cijene u Osijeku u odnosu na prošlu godinu narasle su 22,1% – kaže Domenico Devescovi, voditelj Centra Nekretnina.

Važan je i ljudski faktor

Ti podaci, generalno gledajući, o blagom padu cijena nekretnina, kažu stručnjaci, samo se donekle poklapaju s podacima Državnog zavoda za statistiku, ali zapravo govore o nečem drugom – a to je da cijene rabljenih nekretnina puno brže i lakše padaju nego onih novih.

Razlozi tomu, kažu stručnjaci, su brojni. Od činjenice da su cijene rabljenih stanova bile nerealne jer su bile gotovo iste kao i one novih nekretnina, do toga da je važan i ljudski faktor o tome koliko se prodavatelju žuri. No, bez obzira na to što se mnogima i te kako žuri s prodajom, još ima i onih koji čekaju ma svog bogatog Rusa koji ne pita za cijenu i spreman je izdvojiti suludo velik novac za nekretninu iz snova.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top