Izdvojeno:
Dogodine napokon rast cijena nekretnina

Dogodine napokon rast cijena nekretnina

Sredinom ove godine činilo se kako se svjetsko tržište nekretnina konačno blago oporavlja od krize, obzirom da je čak 61 posto zemalja svijeta zabilježilo rast cijena od ljeta 2009. godine do istog razdoblja 2010. godine. Ipak, s dolaskom jeseni porast prodaje i cijena ponovo se usporio, tako da se postkrizni mjehurić optimizma pomalo ispuhao.

 

Kako to predviđa ugledni svjetski servis za transakcije, menadžment i savjetovanje na Progon ai globalnog Ir2010. godine dokazuju da se oporavak tržišta nastavlja, samo što su stope rasta cijena ublažene. Čak su se tržišta nekretnina u nekim najlošijim europskim primjerima ponešto popravila, pa su tako primjerice cijene u Estoniji posljednjih mjeseci porasle za 0,4 posto, dok su u godini prije toga bile pale za čak 40 posto, navode u svom izvještaju stručnjaci iz Knight Franka.

Inače, u zemlje koje je svjetska kriza najviše pogodila kada je u pitanju tržište ne-Zanimljiva situacija dogodila se u Aziji, gdje je za razliku od Europe, Amerike i ostatka svijeta, posljednjih nekoliko godina tržište nekretnina doživjelo veliki rast cijena. Čak toliko da su se njihove vlade, naročito ona kineska, počele brinuti predlagajući mjere opreza, kontrole rasta i sličnog, upozoravajući na efekt mjehurića od sapunice. Ipak, u 2011. godini se očekuje postepeno zaustavljanje tog rasta, pa bi u Hong Kongu ovogodišnji rast na globalnom tržištu nekretnina Knight Frank, 2011. godinu obilježit će sličan trend usporenog rasta cijena i rezultata prodaje, što bi trebalo donekle dovesti do stabilizacije cijena, naročito u Europi gdje je statistika vrlo šarolika, ali i u dijelovima Azije, gdje cijene unatoč svjetskoj krizi rapidno rastu posljednjih godina, iako zadnjih mjeseci također usporavaju takva kretanja. Ukratko, tržište a href=http://www.nekretnine123.com>nekretnina se postepeno oporavlja, ali neke značajnije i naglije promjene na bolje ne treba očekivati još neko vrijeme.

Azijski rast cijena od čak 18 posto trebao pasti na 12 posto u idućoj godini, cijene u Singapuru bi povećanje za 10 posto trebale sniziti na tri posto, australsko uvećanje za pet posto trebalo bi doći na nulu, a kineska statistika od pozitivnih sedam posto trebala bi pasti na pet posto. Optimizam u Hrvatskoj. SAD, s čijeg je tržišta nekretnina uopće i startala svjetska ekonomska kriza, ove je godine zahvatio novi val poteškoća s kreditiranjem, zbog čega se predviđa stagnacija cijena u narednih 18 mjeseci, a koje javnost ocjenjuje kao one realne u odnosu na na-puhane iznose od prije tri godine. Dakle, u ovako najgrubljim crtama, američka situacija dosta je slična onoj Hrvatskoj, gdje bankovni krediti i dalje ne djeluju baš obećavajuće, a cijene nekretnina variraju od blagog pada do stagnacije.

Ipak, pojedini domaći agenti za nekretnine predviđaju kako bi se u narednoj godini ipak mogao dogoditi rast cijena u Hrvatskoj. Smatram da su cijene dotakle dno i da neće više padati te da će usporedo s oporavkom tržišta na europskoj i svjetskoj razini i kod nas u narednih godinu dana doći do makar blagog povećanja cijena, predviđanje je direktora Dogma nekretnina iz Rijeke Branka Papeša. On je potvrdio kako se u Hrvatskoj i dalje najviše traže dvosobni stanovi do prosječno 85.000 eura te da tek 10 posto prodavatelja pristaje spustiti traženu cijenu i prodati nekretninu, dok ostali to odbijaju, pa ni ne nalaze kupce.

Izvor/autor: Zadarski list/PressCut

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top