Izdvojeno:
Nekretnine: Najskuplje u Dubrovniku, najjeftinije u Osijeku

Nekretnine: Najskuplje u Dubrovniku, najjeftinije u Osijeku

Početkom rujna cijene stambenih kvadrata u svim hrvatskim gradovima ostale su gotovo na kolovoskoj razini, a ni jedan grad nije zabilježio promjenu u cijeni veću od jedan posto. Uspješna turistička sezona učinila je pomak i na području nekretnina, pa su prema podacima portala Crozilla.com neki gradovi na Jadranu zabilježili tek prividan porast cijena.

Tako je u Rijeci razlika u cijeni 0,08 posto ili jedan euro viša nego u kolovozu, pa je prosječna rujanska cijena četvornog metra stana u tom gradu iznosila 1708 eura. U Zadru su pak cijene porasle za 0,2 ili tri eura, što znači da je kvadrat stajao 1645 eura.

Cijene nekretnina u Puli porasle su za jedan posto (14 eura) što znači da se u rujnu za stambeni kvadrat tražilo 1400 eura. U Zagrebu su cijene stanova pale za 0,6 posto ili za 11 eura, tako da je tijekom rujna za četvorni metar stana u hrvatskoj metropoli trebalo izdvojiti 1837 eura. Prema podacima portala Crozilla.com, u Splitu su kvadrati stanova u rujnu u odnosu na kolovoz jeftiniji za jedan posto (22 eura) te su stajali 2138 eura. I u Dubrovniku su stanovi pojeftinili i to za simboličnih 0,4 posto (13 eura), pa je prosječna cijena kvadrata u tom gradu 3345 eura. Najjeftiniji grad u Hrvatskoj je Osijek gdje je cijena četvornog metra 963 eura što je za 0,1 posto ili jedan euro manje nego u kolovozu.

Stručnjaci Crozilla.coma ne očekuju da će cijene stanova do kraja godine porasti, za što postoji niz razloga. Sve manji interes za kupnju nekretnina izazvan lošijim financijskim stanjem građana, kao i same države, dovodi do pada cijena nekretnina u odnosu na prethodne godine. U odnosu na prvih devet lanjskih mjeseci prošle godine, tražene cijene nekretnina pale su za čak šest posto, a u usporedbi sa 2008. godinom one su manje za čak 10 posto, pokazuju podaci portala Crozilla.com .Uz to, podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju sve manji obujam građevinskih radova, što upućuje na sve manju potrebu za gradnjom novih stanova.

Razlog tomu krije se i u prevelikom broju neprodanih stanova. Sve to dovodi do zaključka kako cijene nekretnina do kraja godine neće značajno rasti. Planirano uvođenje poreza na nekretnine moglo bi dodatno pridonijeti padu cijena nekretnina budući da će većina vlasnika zasigurno što prije odlučiti prodati nekretnine koje su prazne kako bi izbjegli plaćanje poreza za nekretnine koje se zapravo ne koriste, smatraju stručnjaci portala Crozilla.com.

Izvor/autor Privredni vjesnik

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top