Izdvojeno:
Kako uštediti na grijanju?

Kako uštediti na grijanju?

Dolaskom jeseni i zime rastu i iznosi na računima za grijanje. A kad im se još dodaju najave poskupljenja, mnogi građani od same pomisli na račune dobiju glavobolju. Kako bismo vam barem malo ublažili muke, donosimo nekoliko savjeta kako možete smanjiti račune za grijanje.

Najnoviji zahtjev HEP-a za povećanje cijena grijanja za nevjerojatnih 37 posto šokirao je građane. Iako gradonačelnici šest gradova kojima je takav zahtjev dostavljen već sada govore da mu neće dati zeleno svjetlo, građani su svjesni da zahtjev za prevelikim poskupljenjem na kraju može pod pritiskom ipak rezultirati možda nešto manjim, ali ipak znatnim poskupljenjem grijanja.

Koliko god poskupljenje bilo, građanima u današnjim vremenima nije drago. Stoga će svatko nastojati učiniti sve kako bi mu računi za grijanje bili nešto manji. A u tome s nekoliko savjeta pomaže i američki portal CNNmoney.

Možda smiješno, ali istinito

1. Odjenite se toplije. Iako se ovo čini smiješnim savjetom, mnogi ljudi vole u stanu i usred zime šetati u kratkim rukavima. Istovremeno zaboravljaju da im računi zahvaljujući tome skaču. Ljetna odjeća traži toplinu, a toplina usred zime vrele radijatore, pa samim tim stižu i veliki računi.

2. Postavite termostat kojim možete regulirati toplinu u stanu. U slučaju da odlazite u krevet i da ste, naravno, pod poplunom, nema potrebe za visokim temperaturama. U slučaju da imate termostat, možete smanjiti temperaturu. Najbolja opcija je nabaviti termostat koji se može programirati tako da se grijanje samo gasi u trenutku kad je temperatura prešla onu koja je postavljena. Nažalost, oni koji se griju preko toplane na takvu opciju štednje ne mogu računati.
3. Otvorite zastore tijekom dana. Na taj će način sunčeve zrake ući u vaš životni prostor te pomoći u zagrijavanju. Prilikom zalaska sunca ponovno navucite zastore kako biste zadržali toplinu.

Rupe na stolariji

4. Zatvorite sve propuste na stolariji. Učinit ćete to tako da provjerite ima li prostora između vrata i prozora i štokova. U slučaju da ima, pronašli ste mjesta kroz koja ulazi hladan zrak i puše vjetar. Stoga se potrudite zatvoriti ih kako bi vam bilo toplije.

5. Koristite se zonama grijanja. To znači da grijete samo one prostorije u kojima boravite, a ne cijelu kuću. Ili pak u prostoriji u kojoj jeste uključite peć koja će jače grijati dok u ostatku kuće možete grijati samo onoliko koliko vam je neophodno da ne bi došlo do zamrzavanja cijevi.

6. U slučaju da imate sustav grijanja zrakom, ne zatvarajte ventile u sobama koje ne koristite. To je trik koji se inače čini kako bi se uštedjela toplina, no ne funkcionira. Istraživanja su pokazala da to u stvari povećava potrošnju energije.

Kombinacijom ovih savjeta trebali biste uspjeti smanjiti račune i uštedjeti nešto novca na grijanju.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top