Izdvojeno:
Što trebate zanti pri iznamljivanju studenskog stana?

Što trebate zanti pri iznamljivanju studenskog stana?

Ove se godine za 7.556 raspoloživih mjesta u zagrebačkim domovima prijavilo oko 10.000 studenata, što znači da će dvije i pol tisuće njih ‘izvisiti’ i morati naći alternativni smještaj, a tu su i oni koji uopće nisu tražili dom. Na raspolaganju im je više od 5.000 stanova, ali čekaju ih i zamke koje trebaju izbjeći.

Nova generacija zagrebačkih studenata smještaj će potražiti u nekim od brojnih stanova koji se iznajmljuju po Zagrebu. I samo letimičan pregled po internetskim oglasnicima pokazuje da je ponuda ogromna (na Oglasnik.hr-u objavljeno je čak 5.568 oglasa, na Njuškalu 6.078 oglasa), pa studenti zaista ne moraju pristati na nepovoljne uvjete.

Naravno, najvažniji faktor kod izbora stana bit će cijena. Cijene najma za trosobne stanove u Zagrebu kreću se od 300 do 450 eura, a režije se posebno plaćaju. Cijena dvosobnih stanova, također bez režija, ide od 200 do 350 eura, a jednosobni stanovi i garsonijere iznajmljuju se po cijeni od 175 (Dubrava) do 250 eura. Naravno, cijena je viša što je lokacija stana bliža centru grada, odnosno tramvajskoj mreži.

Hoćete internet – uzmite priključak na svoje ime

Nakon cijene, važan faktor pri iznajmljivanju stana je njegova opremljenost. Vlasnici uglavnom nude namještene stanove, neki čak imaju i perilicu suđa, dok za internetski priključak savjetuju uzimanje paketa na vlastito ime.

Po iskustvima podstanara koji se mogu naći na forumima, a koji su plaćali najam u pravim ‘rupama’, posebno treba paziti na vlagu i provjeriti jesu li brojila za vodu i struju u kućama podijeljena. Također, nije naodmet tražiti na uvid zadnje račune i odreske uplatnica kako biste se uvjerili da su svi dosadašnji troškovi režija pokriveni.
Što se tiče potpisivanja ugovora s najmodavcem i prijavom boravišta, od nekoliko nasumičnih brojeva oglasa koje smo nazvali, većina ih je prilično neodređeno rekla da bi se ‘o tome mogli dogovoriti’. Naime, po Zakonu o najmu stanova ovjeren ugovor o najmu trebalo bi dostaviti Gradu Zagrebu i Poreznoj upravi, što većina gazda, kao što je poznato, ne čini. Studenti koji bi htjeli zatražiti subvenciju za podstanarstvo zato unaprijed s budućim gazdom moraju dogovoriti mogućnost prijave boravišta, jer će im taj dokument trebati za apliciranje na natječaju.

Ako u stan želite useliti sa svojim kućnim ljubimcem, primjerice sa psom, morat ćete utrošiti malo više vremena u potragu za budućim stanom. Naime, većina najmodavaca nije baš naklonjena toj opciji, pogotovo ako je riječ o novouređenim stanovima. Ipak, od nekoliko brojeva koje smo nazvali, jedna je gospođa kazala da se i to može dogovoriti, ‘ako nije riječ o velikoj životinji’.

Autor Ante Popić

Vođen vlastitim iskustvom pokrenut je portal Epodstanar.com koji bi trebao olakšati traženje bitnih informacija za život podstanara te prenjeti neka njihova iskustva..... --Ako i vi imate priču ili pitanje kontaktirajte me na--: urednik@Epodstanar.com

Ostavi komentar!

Adresa neće biti objavljena.

Scroll To Top